Avvisning av egyptier uppskjuten

Avvisningen av en egyptisk kvinna, vars make misstänks för terrordåd, och hennes fem barn skjuts upp tillsvidare. Det beslutade Migrationsverket under fredagen. Familjen har varit bosatt i Värmland.
Den 18 december förra året avvisades två män till Egypten från Sverige. Männen är misstänkta för terrordåd och sökte asyl i Sverige under 1999 respektive 2000. Regeringen beslutade också att avvisa den ene mannens hustru och parets fem barn, alla då bosatta i Värmland. Men innan utvisningen hann verkställas gick hustrun och barnen under jorden. Människorättsorganisationen Amnesty har engagerat sig i fallet och krävt att regeringens beslut skulle ändras. Enligt Amnesty riskerar kvinnliga släktingar till terroristmisstänkta att utsättas för tortyr i Egypten. FN:s kommitté mot tortyr begärde hos de svenska myndigheterna att avvisningen inte ska verkställas. Och på fredagen beslutade Migrationsverket om inhibition i ärendet, det vill säga att skjuta upp avvisningen tills vidare. Beslutet gäller tills FN:s kommitté mot tortyr prövat ärendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".