Säffle

Nytt fiskfoder odlas i Säffle

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet testar nu att föda upp odlad röding på en blandning av svamp, musslor och skräpfisk, istället för fiskmjöl från överfiskade världshav. Svampen i fodret ska odlas fram i en pilotanläggning vid massafabriken i Säffle.

– Tanken är där att vi inom ett år ska kunna producera ungefär 100 kilo i anslutning till sulfitbruket i Säffle. Och efter 3 år ska vi kunna roducera 4000-5000 ton, tror vi, säger Lars Edebo, forskningschef på företaget Cewatech.

I en sulfitfabrik blir det stora mängder lut när veden kokats till massa, och av de resterna kan man bland göra sprit eller värme. Men nu har ett nytt användningsområde tagits fram. Sockret i sulfitluten kan bli mat åt zygomycetersvampar, en svampsort som används flitigit i Indonesien vid tillverkningen av den populära sojaosten Tempe. Snabbt bildas det i sulfitluten risgrynsstora svampklumpar som är rika på protein och omega-3-fettsyror och som duger gott som fiskfoder visar flera försök.

Den nya pilotanläggningen vid massafabriken ska stå klar inom en månad. Samtidigt håller forskare vid vattenbrukscentret i Kälarne utanför Östersund på att mata några hundra odlade rödingar med en blandning av lika delar av det nya svampfodret och mjöl från musselodlingar och skräpfisk.

Rödingarna växer lika bra och får samma näringsvärde av den odlade fiskmaten som med vanligt fiskmjöl. Skillnaden är bara, säger professor Eva Brännäs som leder försöken, att det inte gått åt två ton vildfångad fisk för att få fram ett ton odlad fisk.

– Det här att försörja befolkningen på fiskad fisk är inte hållbart. Så i och med att fiskodlingen växer så kommer det att bli ett stopp på hur mycket fiskolja och fiskmjöl man kan ta ut från naturen, så därför söker man väldigt mycket efter alternativ, säger professor Eva Brännäs vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista