Degerfors

Demonstrerar för bevarande av Folkets hus

På måndag kommer en demonstration för att behålla Folkets hus i Degerfors att hållas. Demonstrationen genomförs i samband med kommunfullmäktige. Anledningen är att fullmäktige ska fatta flera beslut rörande Folkets hus, bland annat vill politikerna omvandla Folkets hus till gymnasium.

Det blir demonstrationer i Degerfors när kommunfullmäktige på måndag ska ta flera beslut som rör Folkets Hus i Degerfors. Kommunens ledande politiker vill köpa Folkets hus av Folketshusföreningen och omvandla byggnaden till gymnasium, något som upprör stora delar av befolkningen.

Folkets hus är i dag flitigt använt av föreningarna och andra. Det är det nya nätverket "Vänner till Folkets hus", som ordnar demonstrationen.

Nätverket menar att kommunledningen, genom att i flera år strypt verksamhetsbidragen till Folkets hus, har framtvingat en ekonomisk kris. Folkets husföreningen saknar förhandlingsutrymme och en konkurs kan inte undvikas om inte verksamhetsbidraget återställs eller fastigheten säljs.

Kommunens planer är hårt kritiserade av motståndarna. Bland annat underkänns ritningar och ekonomiska kalkyler, som under stridens gång ändrats flera gånger. Beslutsunderlaget är ofullständigt, innehåller direkta felaktigheter och bygger ofta på rena spekulationer, menar nätverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista