Grums

Strejk ikväll även på Gruvön

Pappersstrejken utvidgas och under måndagskvällen tas ytterligare 2.800 anställda på sju pappersbruk runt om i landet ut i strejk.

Upptrappningen av konflikten kommer efter att Pappersarbetarförbundet igår förkastat ett nytt bud från medlarna. Budet låg på en löneökning på 3,2 procent de kommande 22 månaderna. Arbetsgivaren Skogsindustrierna tackade ja till budet, säger Lotta Larsson kommunikationschef på Skogsindustrierna.

I Värmland har 600 strejkat på Skoghallsverken i en vecka, och under måndagkvällen tas också 700 Pappersmedlemmar på Gruvöns bruk ut i strejk om ytterligare förhandlingar inte leder någonstans. Och på Gruvöns bruk pågår förberedelserna för fullt.

- Vi ska ha en träff med företaget för att titta på säkerheten under dagen, det är mycket praktiskt som måste lösas, säger Stewe Cato, fackordförande på Gruvöns bruk.

Han har inte fått några signaler att några av medlemmarna inte ställer sig bakom en strejk, men är fortfarande hoppfull om att en lösning ska komma till stånd. Förhandlingarna fortsätter under dagen och kommer pågå fram till klockan sex i kväll, enligt vad Stewe Cato erfar.

-Så länge det finns en kommunikation och att man kan diskutera och prata, så finns det självklart en chans till lösning, säger han.

Sedan tidigare strejkar 3.000 pappersanställda vid sex pappersbruk. Dessutom pågår en övertidsblockad.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista