Räddningstjänsten

Dörrknackning för brandsäkerhet

Dödsbränderna fortsätter öka i hela landet och bara här i Värmland har fyra personer hittills omkommit i bostadsbränder i år. Nu ska Räddningstjänsten i Karlstadsregionen göra hembesök på bred front för att kontrollera brandvarnare och brandsäkerhet.

Vid en kontroll av 250 bostäder på Norrstrand i Karlstad i höstas var det många som saknade brandvarnare. En av fyra hade ingen fungerande brandvarnare hemma.

– Den här veckan ska vi till Kronoparken i Karlstad. Det som är nytt den här gången är att alla våra deltidskårer i våra fem medlemskommuner kommer att gå ut på sina respektive orter, så vi kommer att gå ut på bred front i hela regionen. Kil, Forshaga, grums och Hammarö kommer alltså också att få besök av sina brandmän på orten, säger Magnus Lundqvist, brandingenjör.

– Det vi kommer att fråga efter i första hand är om de har en fungerande brandvarnare, och sedan kommer vi att be den som bor i lägenheten eller i huset att trycka på testknappen så får vi se o den tjuter eller inte.

Räcker det med att trycka på knappen?

– Man brukar säga att man kan tända ett vanligt stearinljus under och sedan blåsa ut, för att brandvarnaren ska reagera på röken. Men om man trycker på den här testknappen och brandvarnaren piper så kan man utgå från att alla funktioner fungerar som de ska.

En brandvarnare täcker ungefär 60 kvadratmeter bostadsyta och om man bor i ett hus med flera våningar så ska man ha minst en varnare på varje våning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista