Avtalsrörelsen

Strejken på pappersbruken är över

Strejken som berört flera stora pappersbruk är över. Ett nytt löneavtal träffades mellan Pappers och Skogsindustrierna, under måndagkvällen. På Gruvöns bruk hann 700 Pappersmedlemmar gå ut i strej, men den varade bara i 26 minuter.

I Värmland har 600 strejkat på Skoghallsverken i en vecka, och att 700 Pappersmedlemmar på Gruvöns bruk också hann gå ut i strejk, är skogsindustriernas fel, anser Mikael Lilja, på Rottneros bruk, som varit med och förhandlat fram avtalet för Pappers räkning.

- Det var ju föreningen Sveriges skogsindustrier som frånträdde förhandlingarna under söndagseftermiddagen, annars hade man varit färdig med förhandlingarna redan då, säger han.

Men till slut gav måndagens intensiva förhandlingar mellan facket Pappers och arbetsgivarparten Skogsindustrierna resultat. Därmed var strejken som utbröt den 16 april över. I den deltog 3 000 av Pappers medlemmar vid de sex pappersbruken SCA Kraftliner Munksund, Holmen Iggesund, Stora Enso Skoghall, Korsnäs Gävle, Södra Cell Värö och Billerud Skärblacka.

- Skönt, nu får vi hoppas att vi kan uppnå den trettioåriga fred som vi haft i branchen med bra relationer till motparten. Förhoppningsvis kommer vi få det igen, säger Mikael Lilja.

Avtalet ligger mycket nära det medlarbud som facket avvisade i helgen. Det ger 3,3 procent i löneökningar över 22 månader med start den 1 april. Likaså ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 21 300 kronor, en kompromiss om bemanningspersonal och en lösning av pensionsavräkningsfrågan.

Men Mikael Lilja är ändå nöjd med resultatet.

- Det är ett bra utfall, framför allt kring bemanningsfrågorna och rätten till återanställning som vi har diskuterat. Den frågan har blivit kraftigt stärkt, säger han.

Även Per Lindberg, vd för Billerudkoncernen, var nöjd. 

- Det har varit frustrerande och man har varit arg och besviken, så det är skönt att det är över, säger han.

Under strejken har man som arbetsgivare fokuserat på att sprida information, inte minst till kunderna.

- Kunderna har varit väldigt oroliga för sina leveranser med all rätt. Jag tror att de som kunnat har vänt sig till andra leverantörer, säger Per Lindberg.


Läs även:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista