Sofiastudien

Barnen ska följas till vuxen ålder

Sofiastudien heter en unik forskningsstudie om barns utveckling som startat i Karlstad kommun. Alla barn i Karlstads kommun som är mellan 3 och 6 år har inbjudits att delta i undersökningen, som kan komma att pågå i 40 år.

Enligt Birgitta Svensson, doktorand i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitetär intresset mycket stort bland barnfamiljerna.

– Det är många som vill vara med och det innebär både att de själva svarar på en enkät men också att de ger sitt godkännande till att pedagogerna svarar på en enkät.

– Studien handlar om att följa barns sociala, psykiska och fysiska hälsa och utveckling över tid, det är den ena stora delen i studien. Den andra delen är att titta på insatser och samverkan över tid kring barn med behov av särskilt stöd, säger Birgitta Svensson.

Även Karlstads kommun kommer att vara med i studien. Det här är ett tillfälle att få svar på viktiga frågor som kommunen inte ville gå miste om.

– Vi ser att vi kan få fram oerhört värdefull kunskap kring de här frågorna, och då ville vi naturligtvis vara med. Eftersom det här är en så lång studie, och att vi får resultaten under resans gång och inte behöver vänta i 40 år, säger Anna Lena Norlander Groth, utvecklingschef på barn och ungdomsförvaltningen i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista