Polisen

Fler anmälningar mot polisen

Antalet anmälningar mot Polisen i Värmland har mer än dubblerats sedan 2005. Men jämfört med riket så ligger idag den värmländska polismyndigheten på riksgenomsnittet.

Enligt Tage Sohl, kommisarie på Polisen i Värmland, beror ökningen på att anmälningarna inte längre behandlas av den egna polismyndigheten.

- Vi skickar varje klagomål eller ärende till internutredningsverksamheten i Västerås, så vi gör inga egna värderingar, säger han. 

Tidigare har den egna polismyndigheten tagit ställning till om en anmälan ska utredas eller inte, men nu lämnas alla ärende till en åklagare att avgöra om det skett något brott eller tjänstefel.

Under 2009 gjordes 128 anmälningar mot Polisen i Värmland. Samma år hanterade polisen cirka 100.000 ärenden, varav hälften var rena polisingripanden. Den andra hälften utgjordes av hantering av anmälningar och olika tillstånd som utfärdades.

Utslaget på antalet anstälda poliser blir antalet anmälningar mot Polisen i Värmland en tredjedels anmälan per polis, något som också överenstämmer med riksgenomsnittet. Anmälan per ärende blir runt en promille. Det är inte några särskilda ärenden som utmärker sig, säger Tage Sohl.

- Det kan vara att en polis kört av vägen eller att någon som är omhändertagen klagar på att det inte gått juste till. I vissa fall får vi anmälningar om att det använts övervåld, säger Tage Sohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista