Karlstad

Behovet av försörjningsstöd ökar

Antalet hushåll som ansöker om försörjningstöd har ökat med 35 procent i Karlstad under de senaste två åren. Orsaken är en finanskris och lågkonjunktur med efterföljande arbetslöshet.

Det ökade antal sökande har också inneburit en ökad arbetsbelastning på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. Men enligt avdelningschef Roger Granat klarar socialförvaltningen trots det att ge besked om försörjningsstöd på de utlovade sju dagarna. Många av dem som söker pengar är ungdomar.

- Största ökningen är bland hushåll där det bor en person, oftast ungdomar. Generellt är 70 procent av hushållen som söker stöd ensamhushåll, resten är barnfamiljer, säger Roger Granat.

På två år har har antalet hushåll med försörjningsstöd ökat med runt 35 procent i Karlstad. Inför nästa år har kommunen nu fått skjuta till mer pengar för att klara av utbetalningarna.

För den enskilde är jobben avgörande för att slippa söka stöd. Risken om man fastnar i ett behov av försörjningsstöd är att man blir beroende av stödet väldigt länge, säger Roger Granat.

- Min förhoppning är att trenden med en bättre arbetsmarknad ska leda till att kostnaderna för försörjningsstöd sjunker, men framför allt att fler arbetslösa i behov av försörjningsstöd får arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista