Kommunalråd lämnade oriktiga uppgifter

Sunnes kommunalråd, centerpartisten Inga-Lill Junedahl, har lämnat oriktiga uppgifter om sin utbildningsbakgrund.  I det ena fallet sökte Inga-Lill Junedahl jobb som lärare vid Klarälvdalens Folkhögskola, i det andra för att bekräfta att hon har den utbildning som behövs för att få vara rektor vid Mellby friskola.

Inga-Lill Junedahl har varit rektor vid Mellby friskola utanför Sunne sedan 1998. I den meritföreteckning hon skickade in till Skolverket i september år 2000 står att hon under åren 1983-1984 läst 40 poäng pedagogik. Ingen handling som bestyrkte detta hade bifogats. Det framgår inte ens var hon tagit poängen.

När Sveriges Radio Värmland ringer Karlstads Universitet för att få ett registerutdrag över Junedahls pedagogiska studier i Karlstad och övriga landet får vi veta att Junedahl inte avslutat vare sig A eller B-kurs. Hon har bara 14 godkända poäng från A-kursen och sex poäng på B-kursen. Likväl skriver ändå Junedahl 40 poäng pedagogik.

Men det här är inte enda gången Inga-Lill Junedahl lämnat oriktiga uppgifter. När hon skulle lämna in sin CV till Klarälvdalens Folkhöskola då hon sökte arbete som lärare gjorde hon samma sak. Hon skrev att hon har 40 poäng pedgogik när hon inte klarat av vare sig A- eller B-kurs.

En reporter på Fryksdalsbygden i Sunne intervjuade Inga-Lill Junedahl om detta för ett år sedan men artikel stoppades av tidningens chefredaktör.

Sveriges Radio Värmland har också tagit del av den bandade intervju som då gjordes med Junedahl och hon säger där att hon har papper på allt och att det handlar om 40-poäng pedagogik. Resterande 20 poäng hade hon läst på distans i Hudviksvall. Det är inte heller sant.

Efter att Sveriges Radio Värmland intervjuade Inga-Lill Junedahl i början av januari skickat hon en ny meritförteckning till Klarälvdalens Folkhögskola. Meritföreteckningen till Skolverket ändrade hon i samband med att Skolverket gjorde en inspektion av skolan i höstas. Den skickades till Skolverket i december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".