Årjäng

Stor förödelse på kyrkogården

Jan-Åke Withfeldt, kyrkogårdsföreståndare för Silbodalskyrka, var en av de första som kom till den vandaliserade kyrkogården i Silbodal lördags och idag konstaterar han att förstörelsen är stor.

– Jag står på ett område och det ligger 25 stenar i rad som är välta, blommor uppryckta, kantstenar raserade och marmorvaser krossade i asfaltgången, så det är stor förödelse, säger Jan-Åke Withfeldt kyrkogårdsföreståndare vid Silbodals kyrka i Årjäng.

Withfeldt säger att vandalerna kom tillbaka under helgen och välte fler gravstenar

– En blir ju förtvivlad egentligen, hur folk kan vara så respektlösa. Jag träffade många anhöriga igår, folk är förtvivlade och gråter och är mycket ledsna för det här.

Idag, måndagmorgon, kommer ett krismöte att hållas. Det blir många dagars extrajobb och de flesta gravstenar som är välta måste omdubbas och till det måste en firma anlitas och det är oklart vem som ska stå för kostnaderna.

– En gravsten är ju en privat egendom så jag vet inte hur det här kommer att sluta. Det blir väl diskuterat på mötet nu under morgonen, avslutar Jan-Åke Withfeldt.