Lustgavhalten på förlossningen på CSK nu under gränsvärdena

Förekomsten av lustgas i luften på förlossningen vid centralsjukhuset i Karlstad ligger långt under gränsvärdena. Det visar Arbetsmiljöinspektionens rapport som nu är klar.

I januari 2001 gjorde Landstingets företagshälsovård mätningar som visade att gränsvärdet i luften sannolikt överskreds vid dom flesta förlossningar där lustgas används.

De första larmrapporterna kom dock redan i slutet av 60-talet då det uppmärksammades att utandad lustgas kan leda till ökad risk för missfall bland sjukvårdspersonal.

De anställda vid kvinnokliniken hade i flera år klagat på trötthet, och sjukskrivningsfrekvensen var hög. Arbestmiljöinspektionen hotade att stoppa användningen av lustgas om situationen inte förbättrades.

Genom utbildning har nu personalen lärt sig att använda ventilationen bättre och de blivande föräldrarna får utförlig information om hur de ska hantera lustgasmasken.

Två förlossningsrum har också möblerats om så att barnmorskorna inte arbetar mitt i lustgasströmmen.

Nya mätningar av lustgas gjordes i januari i år och de visar på väsentligt förbättrade värden.

Ett definitivt besked från arbetsmiljöinspektionen om lustgas får vara kvar som smärtlindring kommer dock att dröja ytterligare några veckor

Anledningen är att arbetsmiljöinspektionen vill se över lustgasanvändningen på fler förlossningsavdelningar i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".