Selma Lagerlöf

Jan Lööf får årets litteraturpris

Selma Lagerlöfs litteraturpris tilldelas i år bilderboksskaparen och författaren Jan Lööf från Trollhättan. I motiveringen sägs att Jan Lööf skapar en magisk realism av ord och bild där alla åldrar och känslor får plats.

Jan Lööf är född 1940 i Trollhättan men är numera bosatt på en ö i Grekland. Han är jazzmusiker, bilderboksskapare, serietecknare, illustratör, författare, översättare och skådespelare.

Sedan bilderboksdebuten 1966 är han trogen förlaget Carlsen/if (nu Bonnier/Carlsen) och kultförklarad skapare av en rad odödliga figurer i olika medier; seriefigurerna Bellman, Felix och Ville, bilderboksfigurerna Pelle, Skrot-Nisse, Örni och Matilda, TV-figurerna Bertil Enstöring och Ture Björkman - och känd som Janos, en av de bakande bröderna i Håkan Alexanderssons och Carl Johan de Geers TV-serie Tårtan (1972).

Priset på 100 000 kronor delas ut under kulturveckan i Sunne i augusti.

Prisnämndens motivering: "Med sin magiska realism av ord och bild skapar Jan Lööf världar där alla åldrar och känslor får plats. Fantasins jättebin surrar i hans fall med en alldeles originell och egenartat trösterik ton."