Valet 2010

Inget ställningstagande om partisamarbete i MP

Miljöpartiet i Värmland har fortfarande inte tagit ställning till vilka andra partier man kommer samarbeta med efter valet i höst.

Sveriges Radio ställde frågan om man tänker samarbeta utefter de blockgränser som finns på riksplanet. Av dom lokala partirepresentanter som svarade uppgav alla att de ännu inte hade bestämt sig i frågan.

Stina Bergström, vice ordförande i Kils kommunstyrelse, utesluter inte ett samarbete med andra partier än de röda i vissa frågor.

- Det kan ju hända. Det har varit så i den här mandatperioden också att vi inte alltid har varit överens, MP och S.

Mikael Jern är gruppledare för Miljöpartiet i Hammarö kommun. Han säger att partiet inte kommer att ta ställning till vilka samarbetspartierna blir förrän rösterna är räknade.

Fakta: Dessa frågor ställdes

Fråga 1: Planerar ni att bilda majoritet i kommunen utefter de blockgränser som finns i politiken på riksplanet?

1939 av riksdagspartiernas lokala företrädare nåddes av vår enkät. Vi fick in 1203 unika respondenter. Just denna fråga svarade 1179 på. Det vill säga 61 procent av alla som nåddes av enkäten och 98 procent av dem som skickat in ett svar. Av dem som svarade sade 605 ”Ja”. 148 svarade ”Nej”. 426 svarade att de ännu inte tagit ställning i frågan.  

Fråga 2: Kommer ni att gå till val med en gemensam valplattform med annat parti?

1939 av riksdagspartiernas lokala företrädare nåddes av vår enkät. Vi fick in 1203 unika respondenter. Just denna fråga svarade 1147 på - 59 procent av alla som nåddes av enkäten och 95 procent av dem som skickat in ett svar. Av dem som svarade sade 298 ”Ja” och 849 svarade ”Nej”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.