Branden i Södra Råda ej anlagd

Det finns inga tecken på att branden i Södra Råda kyrka skulle vara anlagd. Det konstaterar länskriminalen i Skövde efter flera månaders polisutredning.
Branden i Södra Rådas medeltidskyrka, vid länsgränsen mellan Värmland och Skaraborgs län, startade explosionsartat enligt vittnen, men det finns inga tecken på att branden skulle vara anlagd konstaterar länskriminalen i Skövde, som har hand om utredningen. Det har inte hittats några brännbara vätskor vid brandplatsen, enligt de prover som nu genomförts av Statens kriminaltekniska laboratorium. Kyrkan från 1300- talet, som var ovärderlig med sina målningar och unik i sitt slag, började brinna i början på november, men hittills har det alltså inte konstaterats om det rör sig om ett pyromandåd. Kyrkbranen har rönt stor uppmärksammhet av riksantikvarieämbetet och det finns förslag från flera håll på att kyrkan ska återuppbyggas till sitt ursprungliga skick.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista