Karlstad

Solen skiner över unga företagare

Att fler unga startar egna företag är en lösning på ungdomsarbetslösheten. Det menar Centerpartiet som idag presenterade en rapport om hur förutsättningarna ser ut för ungt företagande i Karlstad.

– Det står att solen faktiskt skiner lite över Karlstad. Karlstads näringslivsklimat för unga är godkänt, men kan givetvis förbättras, säger Annie Johansson (c), som idag besökte Communicare i Karlstad. 

– Var fjärde gymnasieelev i Karlstad har drivit ett eget Ung Företagssamhets-företag. Andelen nystartade företag är också bra bland unga om man ser till rikssnittet.

Annie Johansson ser just ung företagsamhet som ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten. 

Enligt Centerpartiets rapport vill 4 av 10 unga idag hellre starta eget företag än att bli anställd. Därför vill Centerpartiet bland annat införa mikrolån till unga och satsa på ung företagsamhet.

På Communicare i Karlstad arbetar man med unga som varit arbetslösa under lång tid, för komma till jobb eller starta eget. Niklas Olsson från Forshaga deltar i Communicares verksamhet men ett eget företag är inget för honom just nu.

– Jag vill helst bara hoppa på nånting och jobba, inte starta eget. Jag har inga visioner eller idéer om vad jag skulle göra.

Men skulle du kunna tänka dig att driva ett eget företag?

– Absolut, om jag får en insikt i vad jag vill göra, säger Niklas Olsson.