Rätt mat ska hjälpa gamla hålla vikten

Ett nytt kostprojekt i Karlskoga ska försöka råda bot på att gamla människor ofta går ner alltför mycket i vikt.

Projektet ska se till att de boende på kommunens äldreboenden ska få nog med mat. Som en början ska pensionärerna på sjukhemmet Saxlyckan vägas och mätas.

Enligt Ulrika Lundgren, kost- och folkhälsochef i Karlskoga är förhoppningen att man ska bli bättre på att ge dom gamla den mat de behöver.

Genom att se hur dom gamla mår och äter idag, hoppas man kunna bli bättre på att se vad det är som är fel när en pensionär blir t ex undernärd. Är det tandprotesen som inte fungerar, ska konsistensen på maten vara annorlunda eller behövs det näringsdryck eller fler mellanmål?

Projektet ska äga rum på sjukhemmet Saxlyckan i Karlskoga, och fram emot sommaren hoppas man ha arbetat fram en blankett som kan fungera som underlag i alla kommunens boenden. För att dom gamla ska kunna få den kost som just hon eller han behöver. Och på Saxlyckan är man glada över projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista