Friskola saknade rektor

Under tre månaders tid har Mellby Friskola i Sunne inte haft någon formell rektor. När centerpartisten Ingalill Junedahl den 1 december tillträdde som kommunalråd utsågs ingen tillfällig rektor. Något som är helt i strid mot friskoleförordningen.

I tisdags tillkännagav det centerpartistiska kommunalrådet i Sunne, Ingalill Junedahl att hon lämnar alla politiska uppdrag i kommunen. Orsaken var uppmärksamheten kring henne som person efter att det blev känt att flera meritförteckningar som hon använt sig av inte var korrekta. I dessa stod att hon hade 40 poäng pedagogik när hon i själva verket hade 20. Enligt Junedahl var det ingen medveten handling och att det berodde på misstag och slarv i båda fallen.

Att Mellby friskola inte haft en tillfällig rektor under perioden då Junedahl arbetat halvtid som kommunalråd strider mot förskoleförordningen. Tomas Erlandsson är undervisningsråd på Skolverket i Göteborg och han ser inte med blida ögon på det inträffade.

Jan-Olov Wahlberg är ordförande i styrelsen för den föräldraförening som står som huvudman för friskolan i Mellby. Vi har sökt honom för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista