Förarlösa plan testas i Karlskoga

I Kilsbergen har nu Bofors test center börjat göra provflygningar med förarlösa flygplan. Efter att Transportstyrelsen i våras gav testcentret tillstånd har redan två civila tillverkare varit på besök.

– För vårat vidkommande så spelar det ingen roll om det är en militär eller en civil produkt. Den måste utformas och utprovas på samma sätt, säger Stefan Krol, vd på Saab Bofors test center.

Tidigare i veckan bjöd företaget in media för att visa upp sin nya verksamhet. Men eftersom sekretessen är hård när det gäller produktutveckling så visade de obemannade flygplan som redan är i bruk, och som brukar användas för spaning av svenska soldater i Afghanistan.

Stefan Krol räknar med att under de kommande fem åren så kommer det främst att vara militär utprovning som kommer att ske i Karlskoga. Men det finns även många andra tänkbara användningsområden.

– Eftersök av saknade personer, rent polisiära uppgifter, kraftledningsinspektioner och vid stora olyckor där man inte vill ha in folk, som vid kärnkraftsolyckor till exempel.