Östmarks kyrka detaljstuderas

Varje planka, stock och spik i Östmarks kyrka har avtecknats och dokumenterats i snart två veckor. Det är arkitektstuderande och professorer från bl a Kina och Egypten som gjort jobbet.

Bakom dokumentationsprojektet ligger FN:s expertorgan för kulturmiljöfrågor, ICOMOS, och Arpad Sailo är forskningsarkitekt från Espo stadsmuseum i Finland.

– Jag har en gång i tiden bott här mellan 1951 och 1953. Sen dess har jag alltid kommit tillbaka till Östmark. Jag har alltid beundrat den här fina kyrkan, den är lite speciell.

Kunde ni inte bara fotigrafera kyrkan?

– Det blir aldrig detsamma, säger Arpad Sailo.

På fredag (28/5) ska alla tjugotalet minutiöst utförda teckningar vara klara. Teckningarna ska sen tryckas upp och Östmarks församling får då använda dom som vykort.

Redan nu på söndag (30/5) kan man i kyrkan beskåda de alster som 13 arkitektsuderande och professorer från Kina, Thailand, Egypten och Finland har gjort.

Kyrkan, byggd 1765, är helt i trä är också snubblande nära att komme med på FN:s kulturarvslista. Dokumentationen som nu görs är också en fjäder i hatten för ortsborna.

– Det blir en bekräftelse för Östmarksborna vilken otroligt unik kyrka det här är, säger Johan Bonander, präst i Östmarks kyrka.