Skogsavverkning. Foto: David Magnusson/Scanpix.
Skogsnäringen

Huggsexa om virke och massaved

Inte sedan i början av sjuttiotalet har skogsägarna fått så bra betalt för sin skog som idag, och i veckan höjde skogsjätten Stora Enso sina priser till skogsägarna rejält.

Anledningen är den starka konjukturhöjningen bland annat hos husfabrikanterna som gör att både bygg- och massaindustrin skriker efter virke och massaved.

Nu råder det lite av en huggsexa om massaved och sågtimmer. Först ut att höja priserna var Mellanskog där Per-Olov Jemth är virkesområdeschef i norra Värmland.

För en månad sedan rekordhöjde Mellanskog sina priser till skogägarna på massaved och sågtimmer, strax efter höjde Södra skogsägarna till liknande rekordpriser. Under onsdagen höjde också skogsjätten Stora Enso också sina priser till samma nivå. ´

- Det vi vet nu är att det håller i sig till nyår, vad som händer efter det kan ingen sia om, vi vet ju att det kan svänga fort, säger Per-Olov Jemth virkesområdeschef för Mellanskog i norra Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".