Tåglinje i fara

Tåglinjen mellan Karlstad och Borlänge som inrättades i höstas uppfyller alla krav på passagerarantal. Trots det så hotas den av nedläggning.

Orsaken är att myndigheten Rikstrafiken, som delfinansierar linjen med 2,4 miljoner kronor under en tvåårig försöksperiod, vill dra sig ur satsningen.

I snitt är det ett femtiotal passagerare varje dag som åker den dagliga turen mellan Karlstad - Borlänge. Kravet från rikstrafiken var minst tio passagerare, och meningen var att rikstrafiken skulle stödja persontågstrafiken mellan Karlstad och borlänge med 2,4 miljoner kronor under 2 år. Men trots att tåglinjen uppfyller alla krav på passagerarantal med råge sen i höstas då försöksperioden började så är det mycket tveksamt om rikstrafiken kan delfinansiera det andra försöksåret med 1,2 miljoner. Orsaken till rikstrafikens omvändning är bland annat ett besparingskrav på 30 miljoner kronor samt att passagerarantalet på flyget minskar kraftigt i norrland och skogslänen där rikstrafiken betalar för de tomma flygstolarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".