I toppen av denna tall fanns havsörnsboet. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Sabotage av havsörnsbo kan ge fängelse

Länsstyrelsen arbetar nu med polisanmälan efter upptäckten av ett saboterat havsörnsbo i en skog i utkanten av Karlstad. Den som fällt trädet med boet i riskerar böter eller två års fängelse för artskyddsbrott.

Bedöms brottet som grovt kan det bli ännu mer. Det berättar Kenneth Karlsson, chef för ekobrottsenheten på polisen i Värmland.

– För grovt artskyddsbrott kan man få fängelse i minst sex månader och upp till fyra år, säger Kenneth Karlsson. det kan nog bli grovt det här om det är havsörn, det är min bedömning.

Länsstyrelsens polisanmälan kommer att lämnas in under veckan. Även skogsägaren överväger att polisanmäla trädfällningen.

Och att det troligen gått några veckor sedan trädet fälldes innebär inte nödvändigtvis att det blir svårt att lösa fallet, enligt Kenneth Karlsson.

– Det är aldrig omöjligt att hitta en förövare. Oftast finns det någon som sett eller hört någonting, som gör att vi får en tråd att spinna på. Sedan kan det kanske bli svårt att styrka brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".