Vargstammen stagnerar

Sex vargar i den skandinaviska vargstammen har dödats sedan November i höstas. Den senaste inventeringen visar att det nu finns mellan 83 och 100 vargar i Skandinavien - och vargstammen har stagnerat.

Den definitiva rapporten för förra vintern är ännu inte publicerad, men tidskriften Våra Rovdjur, uppger att det våren 2002 föddes nio valpkullar av varg i Skandinavien.

DNA-analyser från området kring Filipstad och Storfors visar att det fötts valpar i Storforsreviret. Vargforskarna var tidigare inte riktigt klara över omn detta var ett särskilt revir.

Under Våren 2003 föddes elva valpkullar i Skandinavien, varav två i Norge, två vid gränsen mellan Sverige och Norge - och sju kullar helt på den svenska sidan.

Vargstammen i Skandinavien har stagnerat de senaste fyra säsongerna och den största orsaken tros vara både legal och illegal jakt - men också olyckor.

Sedan November i höstas har sex döda vargar registrerats. Den 13 December sköts en varg som attackerat en hund i trakten av Ölme, En radiomärkt tik som invandrat från Gråfjell i Norge dog under ommärkning den 19 December, I December beviljade Naturvårdsverket jakt på Henvålenparet i Härjedalen, Den 21 januari kördes hannen i det så kallade Mangenparet ihjäl i Norge - och den 7 februari kördes Glaskogstiken ihjäl i närheten av Årjäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".