Agiza uppges ha torterats

Den egyptiske Karlstadbon Ahmed Agiza som utvisats till sitt hemland har uppenbarligen utsatts för tortyr. Det hävdar människorättsorganisationen Amnesty.
Amnesty som talat med Agizas föräldrar som tillsammans med den svenske ambassadören träffade sin son i fängelset i onsdags. - Agiza släpades in i rummet, oförmögen att själv gå och han hade flera blåmärken i ansiktet, enligt föräldrarnas uppgifter till Amnesty. Utrikesdepartementet har en annan bild av mötet. Både Agiz och en annan från Sverige utvisad egyptier var vid god hälsa och visade inga yttre tecken på att ha behandlats illa, enligt ambassadören. Ahmed Agiza är dömd för terroristbrott till 25 års fängelse i Egypten men har lovats en ny rättegång. Han utvisades ur Sverige för en dryg månad sedan medan hans hustru och parets fem barn finns kvar i Karlstad. Beslutet att utvisa hela familjen har skjutits upp efter insatser från flera humanitära organisationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".