Systembolagets försäljning sjunker

Det säljs allt mindre sprit i Systembolagets butiker i Värmland. På ett år har försäljningen minskat med sexton procent.

Den sänkta danska spritskatten och nya införselregler för alkohol har haft störst effekt på Systembolagets spritförsäljning i Värmland och södra Sverige. Försäljningssiffrorna för februari visar att spritförsäljningen minskat med sexton procent i Värmland jämfört med februari förra året 2003. Det är lika stor minskning som i Skåne.

I riket som helhet minskade spritförsäljningen med 8,9 procent. Vinförsäljningen ökade något i riket som helhet med 0,9 procent, likaså försäljningen av öl med 4,0 procent. Däremot minskade ciderförsäljningen med 2,4 procent.

I Sydsverige planerar Systembolaget att säga upp personal och i går inleddes förhandlingar med facket i Helsingborg där försäljningsminskningen har varit extremt kraftig. Neddragningar på andra orter i Sydsverige är inte aktuella i dagsläget - men om försäljningen skulle gå ytterligare kraftigt neråt kan det bli fler nedskärningar. Det säger Göran Boman, Systembolagets försäljningschef i södra Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".