Speedway

Solkatterna räddas från konkurs

Konkurshotade speedwayklubben Solkatterna i Karlstad räddas. För tre veckor sedan meddelade vice ordförande Thomas Didriksson att man var nära konkurs, men företag och privatpersoner räddar nu klubben från konkurs, tills vidare.

Konkurshotade speedwayklubben Solkatterna räddas. För tre veckor sedan meddelade vice ordförande Thomas Didriksson att man var nära konkurs, men företag och privatpersoner räddar nu klubben från konkurs tills vidare.

- Nu känns det bra, vi har jobbat hårt och förarna har ställt upp otroligt bra, säger Anders Sohlberg, ordförande i Solkatterna Speedway.

Förarna har jagat egna sponsorer och gått ned i lön och sedan i år har man också satsat på enbart svenska juniorer på matcherna, vilket ger lägre kostnader för klubben. Klubben har också lyckats skrapa ihop mellan 50- och 100.000 kronor i lån och gåvor från privatpersoner och företag. Med det hoppas man klara sig i alla fall fram till Karlstad Open i september.

- Sedan satsar vi på Karlstad Open, ett stort arrangemang där vi hoppas få in så mycket att vi kan göra ett plus-minus-nollresultat för i år, men leva med den gamla skulden och försöka betala tillbaka den på två år, säger Anders Sohlberg.

Sedan tidigare har klubben skulder på en halv miljon kronor i förarlöner. Och att klubbarna sinsemellan trissat upp lönerna genom att bjuda över varandra för att få förare, är en av anledningarna till många speedwayklubbars haltande ekonomi enligt Anders Sohlberg. Uteblivna sponsorer på grund av lågkonjunktur och svikande publik är andra orsaker.

Det här året har Solkatterna haft en snittpublik på 250 personer per match, jämfört med förra säsongen, då 560 personer i medeltal såg matcherna, har publiken mer än halverats i år.

För Solkatternas del beror det bland annat på underpresterande förare och dåligt väder, men de är inte ensamma om problemet. Valsarna i elitserien, som också är i ekonimisk kris, har trots sänkta biljettpriser svårt att få publik till matcherna.

- Man kanske ska kolla mer på Färjestad och ha mer show över det hela. Det skulle jag vilja ha in mer musik och upplevelse, säger Anders Sohlberg.