Kerrin Petty Nilsson, livsmedelsinspektör. Foto: Sormeh Ghadakchian

Idag inleds rötmånaden

Idag inleds rötmånaden och det är en tid då det är viktigt och tänka på hur man bevarar maten. I bilen på väg från butiken kan det vara 50 grader varmt. Förvara gärna maten i en kylväska, föreslår Kerrin Petty Nilsson, livsmedelsinspektör.

Rötmånaden är, enligt bondepraktikan, en månadslång period som inleds ungefär runt den 22 juli och pågår en månad. Det kallas rötmånad eftersom värme och hög luftfuktighet gör det gynnsamt för bakterier, vilket gör att matvaror lätt blir förstörda under just rötmånaden.

– Det är en tid då det är viktigt att hålla maten kall från butiken till hemmet och även ut till utflyktsmålet, berättar Kerrin Petty Nilsson som är livsmedelsinspektör

Bristande hygien är en av orsakerna till maproblem under sommaren. Mjölken surnar snabbare och bakterierna växer snabbare när det är fuktigt och varmt och det är en anledning till att fler drabbas av matförgiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".