Viltforskare säger sig vara felciterad

Viltforskaren Olof Liberg på Bergslagens viltskadecenter dementerar nu en rad uttalanden efter rovdjurssymposiet i Vålådalen förra veckan. Liberg anser att hans kommentarer, som publicerats i flera dagstidningar och väckt stor uppmärksamhet, har förvrängts.

Enligt TT sa Olof Liberg att Viltskadecentret skulle anlita anställda vargjägare med uppgift att döda särskilt besvärliga problemvargar. De svårhanterliga och växande problemen med vargar kräver nya grepp, sa Olof Liberg. Enligt Liberg har många fått intrycket att han anser att jakten på stora rovdjur helt ska tas över från den svenska jägarkåren till ett litet antal professionella jägare. Men nu menar Liberg att TT-citaten är felaktiga. Till tidningen Svensk Jakt säger han nu att det huvudsakliga ansvaret för jakten på stora rovdjur, inklusive varg, bör som tidigare ligga hos den jagande lokalbefolkningen. - Som ett möjligt komplement till detta skulle man eventuellt kunna tänka sig ett system med en eller ett par statligt avlönade jägare. Liberg anser också att den eller de personer som skulle utbildas för en sådan här eventuell uppgift inte ska vara forskare, utan personer med stor praktisk erfarenhet av jakt och av stora rovdjur. I Sverige har vi en stor och folkligt förankrad frivillig jägarkår som jag är helt övertygad om är den rätta gruppen att hantera den uppgiften, avslutar Olof Liberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".