Karlstad

Tomträttspriser upprör många

Protesterna mot Karlstad kommuns stora höjning av tomträttshyrorna fortsätter. Igår eftermiddag träffade upprörda tomtägare politiker från oppositionen för att presentera förslag på nya regler.

– Vi har haft ett bra möte och nu ska vi träffas med teknik- och fastighetsnämnden och se vilka möjligheter de har lagt fram, säger Henrik Lander, gruppledare för Centerpartiet.

Priset för att hyra en tomt av Karlstad kommun eller att köpa loss tomten beror på hur vilket marknadsvärde tomten har. 2009 steg taxeringsvärdena för marken kraftigt och då höjdes priserna kraftigt.

Kommunen informerade inte om prisförändringen i förväg och det är tomtägarna kritiska till. Maria Rundberget är en av talespersonerna i nätverket Tomträttshavare i Karlstad som träffade oppositionen igår.

– Kommunen är alltid så duktig annars, men i det här fallet har man inte gått ut med någon information och då kan man ju inte göra något aktivt val, säger Maria Rundberget.

Tomtägarna tycker att det är fel att tomträttspriserna ska utgå i från marknadsvärdet på det sätt som det görs idag och nätverket kräver att den som vill ska kunna köpa sin tomt enligt de priser som gällde 2008, och man är kritisk till att kommunen inte informerade om de kraftiga prishöjningarna i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista