Munkfors

Bärplockare i Värmland nöjda

På flera platser i landet har missnöjda bärplockare mobiliserat sig. Men i Munkfors befinner sig 238 thailändska bärplockare, som hittills har varit nöjda, uppger Peter Fust, som är VD för bärföretaget Rabema.

– Det finns relativt gott med bär och hittills har allt varit lugnt, säger Peter Fust.

På Hagalundskolan i Munkfors bor just nu 238 thailändska bärplockare i gympasalar och gamla klassrum. Sriwanna Srimongkol jobbar på bemanningsföretag i Thailand, och är den som anställt plockarna.

– Jag kontrollerar att min grupp mår bra och är nöjda, säger Sriwanna Srimongkol.

Under besöket i Sverige kommer Sriwanna kontrollera att avtalen sköts och att arbetarna har det bra, vad gäller mat och husrum. Men hon erkänner att hon hade hört en del negativa saker innan hon kom hit.


Radio Värmland ringer upp plockaren Tum som befinner sig långt ute i skogen, och hon försäkrar att dom är nöjda med bärtillgången och jobbet i stort. Peter Fust på Rabema berättar att man hade stora problem förra året med strejkande plockare från Vietnam, vilket man löste genom att flytta på dom som bråkade. Men i år har det till skillnad från i andra delar av landet varit lugnt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista