Tillväxt på dagordningen

I går var begreppet ”Tillväxt” ordentligt på tapeten. I Carlstad Conferens Center var ett par hundra personer samlade till ”tillväxtseminarium” med åtföljande åtgärdsprogram, bland annat attitydförändringar i samhället. Samtidigt presenterade Svenskt Näringsliv en rapport om hur landet ska få fart på tillväxten igen. Men då handlade det inte så mycket om attityder, utan mer om sänkta avgifter och skatter.

Det startas för få företag i Sverige, anser Svenskt Näringsliv och författarna till rapporten ”Saknas: 70.000 nya företag”. Statsminister Göran Persson lovade för några år sedan att driva en politik som skapar 100.000 nya företag till 2004. Det har blivit 30.000. Därför har tillväxtmålet inte nåtts, trots att även regeringen numera sätter tillväxten främst för att i varje fall behålla den svenska välfärden på nuvarande nivå. Regeringen och Svenskt Näringsliv är alltså inne på samma linje, men har olika uppfattningar om hur målet ska nås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".