Idag skrivs högskoleprovet

Idag skrivs årets Högskoleprov. Nästan 50.000 personer runt om i landet skriver provet, som får allt större betydelse för dom som vill studera vidare. Högskoleprovet anses bättre än gymnasiebetygen när det gäller att ta reda på vilka elever som kan tänkas bli framgångsrika.

1.176 värmlänningar sitter idag med Högskoleprovet framför sig. Det är en liten minskning jämfört med förra året. Ser man till hela landet så har 1.300 fler än förra året anmält sig till provet. Vem som helst får anmäla sig till Högskoleprovet. Det finns ingen åldersgräns och man behöver heller inte vara svensk medborgare för att delta.Själva provet består av 5 delar. Att förstå tabeller och diagram, engelsk läsförståelse, ordkunskap - att förstå innebörden av såväl svenska som främmande ord, Högskoleprovet testar också läsförståelsen,dvs förmågan att ta åt sig information och slutligen prövas förmågan att hantera matematiska och logiska problem.Varje delprov är tidsbegränsat och sammanlagt ska provet klaras av på 3 timmar och 20 minuter.Provets resultat förs sedan över automatiskt till Verket för Högskoleservice och till universitet och högskolor. För den studerande gäller provresultatet vid ansökningar under de 5 kommande åren. Så de som skriver provet idag kan faktiskt använda det vid anmälan till utbildning ända fram till höstterminen 2008.Har man dessutom minst 5 års yrkeslivserfarenhet på minst halvtid, så ger det ytterligare poäng till provresultatet. Redan nästa år räknar Högskoleverket att komplettera Högskoleprovet med specialiserade varianter av provet - t.ex. för tekniska utbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".