Spritsmugglare kan få 11 års fängelse i Norge

Fängelsestraffet för spritsmuggling till Norge har blivit betydligt strängare.En ny lag gör att smugglare riskerar upp till 11 års fängelse - istället för 6 år, som varit det strängaste straffet hittills.

I en spritsmugglingshärva i Tröndelag har en person dömts till 11 års fängelse - och ett strängt straff kan också bli följden för en 41-årig lanstbilschaufför från Hedmark. Rättegången mot 41-åringen inleddes vid tingsrätten i Trondheim den här veckan. Mannen har redan erkänt att han smugglat över 80.000 liter sprit till Norge från Spanien, Holland, Belgien och Danmark.
Sammanlagt är sexton personer inblandade i härvan. 3 är redan dömda, en väntar på dom och resten är under utredning.Spritsmugglingen kan ha förgreningar till MC-klubben Hells Angels. Under rättegången har 41-åringen uppgett att han smugglat spriten emballerat i apelsinjuice-förpackningar och att han blivit lovad pengar av medlemmar i Hells Angels. Chauffören fick närmare 170.00 kronor i betalning för sina 5 smugglingsresor men hade blivit lovad över en miljon.
Polisen uppger att det är tack vare 41-åringens erkännande som sprithärvan kunde avslöjas. Dom i fallet kommer på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista