Hård kritik mot Landstinget i Värmland

Landstinget i Värmland får mycket hård kritik av Socialstyrelsen i rapporten om Sabina-mordet i Arvika.

Kritiken gäller bristande tillgång på vårdplatser och kompetent personal. Dan Andersson, chef för Socialstyrelsens tillsynsenhet är kritisk till landstingets stora omorganisation under sommaren 2002, där antalet vårdplatser minskades från 103 till 55.
Enligt Dan Andersson gjordes omorganisationen utan en ordentlig riskanalys för vilka konsekvenser det skulle medföra. Förutom att dela ut svidande kritik mot landstinget anser Socialstyrelsen att Peter Lewin, verksamhetsansvarig för psykiatrivården i Värmlands län, och fyra läkare bör få disciplinstraff i form av en erinran eller en varning.

Mordet den 11 september förra året på den femåriga flickan i Arvika väckte stor uppmärksamhet. En 24-årig patient var intagen på psykiatrisk vårdavdelning i Arvika men förmådde läkarna att ge honom sådan rörelsefrihet att han kunde smita från området. Vid rättegången sa mannen att det var ett medvetet försök att vilseleda läkarna - och syftet var att han skulle få komma ut i Arvika för att mörda barn. Enligt planerna skulle mer än ett barn dödas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista