I Arvika och Filipstad gillar man att läsa böcker - men i länet i stort går biblioteksutlåningen ner

Utlåningen vid länets bibliotek minskade under förra året med omkring 100.000 utlån jämfört med 2002. Men utlåningen har inte minskat i alla kommuner. Filipstads och Hammarö kommuners bibliotek är de bibliotek i länet som ökade sin utlåning mest under förra året. I Kil var minskningen kraftigast. Det här visar ny statistik för 2003.

Just Filipstad ligger också med i topp när det gäller hur många böcker, videofilmer och annat som lånas per invånare - närmare tio stycken per person och år.

Enligt den helt färska statistik som sammanställts av länsbiblioteket framgår att utlåningen vid Hammarö och Filipstad ökat kraftigast, 6,4 respektive 7 procent.

I Kil har utlåningen minskat mest i länet med 18 procent.

När det gäller antalet utlånade böcker, videofilmer och annat per invånare är Arvika i topp på 10,7 utlån medan de i Storfors bara lånar 4,6 biblioteksprodukter i genomsnitt per år.

Den största ökningen per invånare finns alltså i Ferlins Filipstad, där ökningen per invånare är ett utlån om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista