Olycksstatistik

Fler viltolyckor i år

Antalet älgolyckor ökade det första halvåret i år med över 10 procent om man jämför med samma period förra året i Värmland och denna vecka inleder Nationella viltolycksrådet i samarbete med Polisen en stor informationskampanj till trafikanterna om viltolyckor.

– De flesta vet inte att man ska ringa 112 när man varit inblandad i en viltolycka, säger Lena Jansson från Sunne som är länsansvarig eftersöksjägare för trafikskadat vilt i Värmland.

Det första halvåret i år inträffade 469 viltolyckor med älg i Värmland. Samma period förra året inträffade det 398 stycken, och tilsammans med rådjur så har det inträffat närmare 3000 olyckor det första halvåret i länet. Men nu ska polisen tillsammans med nationella viltolycksrådet försöka få ner antalet viltolyckor med en stor informationskampanj utefter vägarna i Värmland.

– Polisen stoppar trafikanterna och kör ett vanligt test. Sedan tar jägarna över och informerar hur vi ska göra vid en eventuell olycka, eller snarare hur vi ska försöka undvika dem, säger Lena Jansson.