Brottsstatistik

Flest brott klaras upp i Värmland

Värmland ligger bäst till i landet när det gäller hur många anmälda brott som slutar med att någon blir åtalad eller dömd, det visar färska siffror.

25 procent av de anmälda brotten slutar med åtal eller dom mot en person och det kan man jämföra med 19 procent som gäller för hela riket.

– Jag tror det är många faktorer som spelar in. Att första man på plats gör så mycket som möjligt, att våra förundersökningsledare har gått den nationella utbildningen och så får alla nya poliser som kommer till Värmland rotera in på en utredningsenhet och lära sig mer om utredningsarbetet. Så det är många som ska ta åt sig äran för det goda resultat vi kan uppvisa, säger Rose-Marie Flood, biträdande operativ chef på polisen i Värmland.

Värmland ligger näst bäst till i landet vad gäller andelen uppklarade misshandelsbrott där 25 procent av brotten leder till åtal eller dom enligt statistiken för det senaste halvåret. Länet hamnar också högt i listan för uppklarade bilstölder.

Däremot är inte utsikterna så stora att polisen får fatt i tjuven som stal din cykel. Där blev bara en procent av fallen uppklarade.