Foto: Tomas Oneborg/SvD / Scanpix
Torsby

Hjärtsjukvården i Torsby är i topp

Hjärtsjukvården vid Torsby sjukhus är näst bäst i Sverige. Det är bara S:t Görans sjukhus i Stockolm som är bättre. Det visar Hjärt- och lungfondens kvalitetsindex, där Torsby sjukhus får en åtta i rankingen och högsta betyg är en nia.

På sjukhuset i Torsby behandlas flera hundra patienter med olika hjärtåkommer per år och cirka 100 av dem har drabbats av hjärtinfarkt. Fler räknar man med att det kommer att bli i framtiden eftersom det i norra Värmland är en åldrande befolkning.

Under flera år har man på sjukhuset tittat på siffrorna från kvalitetsregistret och kunnat konstatera att man legat under medel.

– Detta trots att vi tycker att vi har gjort ett bra arbete, säger hjärtläkaren Per Brunmark.

Det gjorde att man på sjukhuset satte sig ner och tittade igenom vad som felades och det fanns flera punkter som man var tvungen att rätta till för att förbättra kvaliteten inom hjärtsjukvården och avancera i poängsättningen.

För att komma upp i maxpoäng måste patienten inom en timme komma till kärlröntgen för att kunna få en vidgning av en eventuell proppbildning eller förträngning.

– Det går inte att nå längre än vi är idag med tanke på de långa avstånd vi har, så nu gäller det att se till att vi håller oss kvar på den plats vi har, avslutar Per Brunmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".