Bostadsmarknaden

Bolånetaket införs idag

Första oktober kommer ett bolånetak på 85 procent införas. Tidigare har bostadsköpare kunnat ta ett bottenlån på upp till 85 procent av huskostnaden och sedan ett topplån upp till den del som ska betalas i handpenning. Men enligt bankerna kommer det inte att innebära så stora förändringar som befarat.

– Man kan fortfarande långa pengar utöver de 85 procenten, men då utan säkerhet i fastigheten, säger Johan Engström, bankchef på Swedbank i Karlstad och Hammarö.

Johan Engström säger att han inte märkt av någon stor oro på marknaden i Karlstad i och med införandet av bolånetaket. Han menar att blankolånen som husköpare kan bli tvungna att ta utan säkerhet säkert kan bli dyrare än normalt, med högre räntesats som en naturlig följd av att det inte finns någon säkerhet.

De som kommer påverkas mest är förstagångsköpare. På SBAB konstaterar man att de flesta lånar mindre än 85 procent idag och att de kunderna inte kommer att påverkas.

– Finansinspektionen vill inte att hushållens skulder ska fortsätta öka i den grad det gör, utan man vill hålla nere skuldsättningsgraden hos konsumenterna, säger Fredrik Bergström på bolåneinstitutet SBAB.