Jaktvård

Vill ha rovdjurscentrum på Skansen

Jägare i vargrevir har störst och mest korrekt kunskap om varg, men är också de största vargmotståndarna. Det visar en rapport från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet. Detta samtidigt som det diskuteras att starta ett nytt rovdjurscenter.

– Jag protesterade vilt mot förslaget att placera det i Jokkmokk, eftersom kunskapen om rovdjur är minst i storstäderna. Jag tycker att det borde placeras på till exempel Skansen, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Värmland-Örebro

Ju längre bort från rovdjuren människor bor desto mindre kunskap har man, detta samtigt som man är mer positivt inställd till rovdjur. Medans jägare och boende i vargrevir har mest och korrekt kunskap om varg, men dom är också tvärtemot storstadsborna dom största motståndarna till vargen enligt en studie som gjorts av SLU Sveriges Lantbruksuniversitet på uppdrag av Naturvårdsverket, en studierapport som inte överraskar jägarna

– Vi vet ju att jägarkåren är de som har den bästa kunskapen rent generellt. Ju längre bort man bor från de stora rovdjuren, ju mer positiv är man till dem. Men ju mer kunskap man förvärvar om dem, desto mer negativ blir man, säger Gunnar Glöersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista