Sunnepolisens Åke Nilsson och Lena Jansson, Vilt i Värmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Viltolyckor

Trafikanter stoppas hellre av polis än av älg

Den här veckan har nationella viltolycksrådet haft en informationskampanj. Den avslutas idag då också polisen hjälper till med att stoppa trafikanter längs med vägarna, bland annat på E45:an vid Tossebergsklätten.

Där SR Värmland hälsade på hade det blivit påtagligt direkt med viltolyckor, berättar Åke Nilsson, lokalt ansvarig för viltolyckor vid Sunnepolisen.

– Vi drog igång här kl 0830 och strax innan så har vi haft två älgolyckor norr om Sunne, så det är mycket aktuellt med en sån här kampanj.

Enligt Åke Nilsson ökar både antalet älgar och antalet olyckor. Kontrollerna tas tacksamt emot av dem som stoppas.

– De är så glada och nöjda. Vi stoppar och kollar bälte, körkort och nykterhet, sedan tar jägarna i viltolycksrådet över och informerar om olyckor.

Lena Jansson är länsansvarig eftersöksjägare på vilt i Värmland. Hon tycker informationsdagen gått bra. Bland annat stoppas många danska, tyska och holländska förare, som, visar det sig, inte känner till hur man ska agera vid en viltolycka.

– Så det är en viktig kampanj det här, säger Lena Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".