Bilder att leva med länge

Dödskallar tycks vara på modet och många vill föreviga dem på sin egen kropp så att det blir bilder att åldras med. I helgen är det tatueringsfest på Folkets hus i Kristinehamn och just dödskallar står på många av besökarnas önskelista.

– Jag har aldrig ångrat en tatuering, säger Sebastian och bläddrar i en av katalogerna med tatueringsmotiv. Just ikväll ska det inte bli någon ny, men så småningom för han är inte alls klar än. Men för Sebastian är det viktigt att bilderna hör ihop säger han, även om det finns andra som tänker annorlunda.

– Jag har haft dödskallar som motiv hela tiden och kommer alltid att ha.

En fördom som direkt kommer på skam är att det bara är unga, sjömän eller bikers som låter tatuera sig. Här på mässan finns även kvinnor som passerat 50-årsstrecket och som åtminstone inte klär sig som om motorcyklar eller rock'n'roll vore deras största intressen i livet.

– Jag har två tatueringar än så länge, berättar Britten Jönsson, som skaffade sina tatueringar för omkring tio år sedan. Den första föreställer en fjäder och den andra en indianpojke och en indianflicka. Och om det blir en till så blir det på samma tema.

– Men när man tittar i katalogerna så är det bara dödskallar, och jag är för gammal för sånt, säger Britten och skrattar.

I informationsdisken jobbar Petra Regin. Hon gjorde sin första tatuering i mitten på 80-talet och sedan dess har det blivit många fler. Nästa tatuering är en så kallad cover up. En stor tatuering som ska föreställa färgglada blommor och som ska täcka över ett par tatueringar som hon inte är så nöjd med längre.

Hon lyfter på tröjan och visar två svartgröna tatueringar på ryggen som flutit ut lite i kanterna. Det var en kompis till henne som gjorde de tatueringarna med en ombyggd rakapparat för många år sedan.

– Han blev jätteduktig sen. Men han lever inte längre, så det känns lite tråkigt på ett sätt att ta bort dem. Fast han finns kvar i mitt hjärta, säger hon. Den nya färgstarka tatueringen, som hon tycker kommer att passa hennes personlighet bättre, får tatueraren utforma efter eget huvud.

– Han känner mig och jag litar på honom.

Petra Regin säger att det går mode inom tatueringsvärlden också. För några år sedan var det så kallade tribals som var mest populära. Mönster som förde tankarna till asatro och vikingautsmyckningar. Sedan var det mycket Japaninspirerade motiv som tog över och i år är det de gamla klassiska sjöfarartatueringarna som har kommit tillbaka. Dolkar, rosor, ankare och just dödskallar skulle man kunna tänka.