Hjulfel troligen orsak bakom tågolycka

Ett hjulfel kan ha orsakat gårdagens olycka när ett tåg på väg från Oslo till Stockholm spårade ut vid Skotteruds station i Hedmark nära Värmlandsgränsen. Under natten gjordes en teknisk undersökning av tåget.

En hjulaxel på den ena tågvagnen gav efter på grund av fel på ett hjul, som hade ett så kallat utmattningsbrott. Alltså en förslitning i materialet. Det verkar vara orsaken till tågolyckan som inträffade strax före klockan sex igår kväll.

Cirka 340 personer befann sig på tåget, som skulle ha anlänt till Stockholm vid 22-tiden. Urspårningen skedde vid norska Skotterud i Hedmark, nära gränsen till Värmland. 40 personer fördes till sjukhus efter urspårningen med lindriga skador.

Under natten har den svenska och den norska haverikommissionen tillsammans med polisens tekniker undersökt tåget, och hjulfelet verkar ensamt ha orsakat olyckan i den bedömning som dom gör nu.

Enligt Björn Berntsen är det för tidigt att säga om det kan finnas fler tåg med samma typ av fel på hjulen. Det kommer den fortsatta tekniska utredningen att visa.

SJ kommer inte att ställa in några tåg med anledning av olyckan. 

Det går inga tåg nu mellan Oslo och Charlottenberg i Värmland, på grund av ett banarbete som var planerat sedan tidigare. Mellan dom orterna sker transporten istället med bussar. I Charlottenberg går tågtrafiken som vanligt till och från Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".