Claes Pettersson (S). Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Arvika

Satsar grönt med hög risk

Arvika kommun tillsammans med Westra Wermlands Sparbank och ett tiotal okända investerare planerar att bilda ett riskkapitalbolag i Värmland. Tanken är att det ska främja etablerandet av bolag i Värmland.

– Det är oerhört viktigt att vi får riskkapital som kommer utanför de större orterna. Och vi såg ett fortsatt behov av att utveckla det här i Värmland, och då särskilt i Västvärmland, säger Claes Pettersson, kommunalråd i Arvika kommun.

Kommunfullmäktige i Arvika har tagit beslut om att kommunen kan gå in och placera upp till 20 miljoner kronor i en regional fond, pengar som Claes Pettersson nu vill sätta i riskkaptitalbolaget för att främja det lokala näringslivet. Men att det skulle vara riskfyllt är inget som oroar kommunalrådet.

– Allt är riskfyllt. Men det ska ju inte vara mer riskfyllt att placera i den här fonden än det är att placera på ett annat ställe.

Vad är det för företag som ni kommer att investera i?

– Framför allt i de gröna näringarna, allt från energi till tillverkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".