Filipstad

Rika bor i boenden för fattiga

Rika personer bor i bostäder som är avsedda för fattiga, det slår tidningen Hem & Hyra fast i en undersökning. De har granskat 24 stiftelser i hela landet, varav en är stiftelsen Hemgården i Filipstad.

Enligt undersökningen kan 45 procent av dom boende i Hemgårdens bostäder inte räknas som "behövande", vilket betyder en inkomst på under 150 000 kronor om året.

Hemgårdens stiftelse har 38 bostäder i centrala Filipstad, varav 3 stycken står tomma.

– Vi gör inga undersökningar om folks inkomster när de söker lägenhet. Vi har några kriterier; vi vill att man ska vara över 55 och att man inte ska ha några kreditanmärkningar, säger Bo Ohlsson, ordförande i Stiftelsen Hemgården.

Att lägenheter står tomma är ingen ovanlighet i Filipstad, det finns i nuläget ett tiotal sådana hos det kommunala bostadsbolaget. Hemgårdens stiftelse grundades för över 70 år sedan och de stadgar som man då satte upp är svåra att följa idag, menar Bo Ohlsson.

– Det är nätt och jämnt att vi går plus minus noll. De donationer som gjordes då har gått åt och vi försöker bara fylla upp husen så att hyrorna ska täcka kostnaderna.