Hammarö

Hammaröföretag först med energisparande servrar

Med en teknik för servrar till datorer som sparar upptill 30 procent av energiförbrukningen är ett litet företag på Hammarö först i hela världen. Det är det lilla Netpower labs som slagit självaste IBM på fingrarna.

Nya Compare Testlab på Sätterstrand, Hammarö, har fått en världsnyhet innanför sina väggar.

Det är en teknik för servrar till datorer som sänker energiförbrukningen med upp emot 30 procent.

Det är det lilla ICT-företaget Netpower labs som slagit ICT-världen med häpnad och tagit fram den här tekniken som slagit självaste IBM på fingrarna. IBM som fortfarande befinner sig på forskningsstadiet i att kunna göra det här.

– Vi bjöd in dem. Sätt in en experimentanläggning så kör vi vår utrustning på den, säger Sven Wedemalm på Compare Testlab.

Varför det lilla företaget Netpower tillsammans med Compare Testlab, har blivit först i världen med

att ha den här tekniken för kommersiellt bruk, kan inte Sven Wedemalm svara på.

--Ibland kan det vara bra att vara liten. Vi har fått mail både från USA och Japan där de undrar vad vi håller på med här." Va lilla Hammarö varför är ni först."

För att beskriva enkelt vad det handlar om så kan tekniken sägas ta bort den svarta nätspänningsklumpen som finns till alla bärbara datorer, och den energibesparing som sker kan ses som all den värme som den allstrar.

När det gäller stora servrar till datorer ger detta en mycket stor energibesparing.

Mer avancerat kan sägas att en massa elektronik som omvandlar ström med växelspänning till likström, kan tas bort.

Karlstad kommun är första kund och kommer att köra sina servrar på det här sättet.

--Vi är mycket nöjda över det här för Karlstad kommun jobbar med klimatstrategi och grön IT, säger Michael Wikstrand, IT driftchef Karlstad kommun.

Compare Testlab på Sätterstrand är en gemensam satsning för ICT-branschen genom Compare, Karlstads universitet och Hammarö kommun med stöd av Region Värmland, Länsstyrelsen med flera.

Netpower labs är ett Stockholmbaserat företag.

http://www.netpower.se/