Hälften av vårdplatserna har försvunnit

Antalet vårdplatser i landet minskar i snabb takt. Ofta talas det om platsbrist på sjukhusen som följd, men enligt Sveriges Kommuner och Landsting är det här ett tecken på att vården moderniseras.

En viktig del av moderniseringsarbetet är att allt fler patienter vårdas i sina egna hem och i Sverige har antalet vårdplatser halverats sedan 1992. Ingenstans i Europa har sjukhussängarna försvunnit i lika snabb takt som här enligt Sveriges Kommuner och Landsting. I Värmland blev vårdplatserna för få, berättar Henrik Svensson divisionschef medicin.

– För några år sedan så var vi bland de landsting som hade lägst antal sjukplatser i förhållande till folkmängden. Men sedan har vi utökat antalet sjukplatser med 15 platser. Elva vid Centralsjukhuset i Karlstad och två vardera i Torsby och Arvika. Det berodde på att vi såg ett problem med överbeläggningar på våra vårdavdelningar.

Men att antalet sjukplatser överlag minskar är en helt medveten och önskvärd utveckling och avancerad hemsjukvård kommer att bli mycket vanligare de närmsta åren tror Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL.

– Jag tror att den kommer att byggas ut i axelererad takt under de närmaste fem till tio åren.

Vad tjänar man på inom vården att skicka hem patienterna?

– Sjukhus är en farlig miljö. Det är över tio procent av patienterna som får vårdskador. Hur vi än förbättrar så kommer det alltid vara en större risk för spridning av resistenta bakterier. Sedan så ska man väl vara ärlig och säga att det är ett billigare sätt att ta hand om patienterna också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".