Said Mosavi, Taghi Karimi och Mohammad Ali Rahmani. Foto: Ann Edliden/SR
Filipstad

Nytt flyktingboende invigt

I Filipstad invigdes idag ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn. Antalet flyktingbarn som fått plats i kommunen har därmed fördubblats från 15 till 30, säger Anders Nilsson som jobbar på boendet.

Idag invigdes ett nytt boende för ensamkommande flyktingbarn i Filipstad och därmed har antalet flyktingbarn som fått plats i kommunen fördubblats från 15 till 30. Hemmet, som är till för pojkar upp till 18, har både skapat nya arbetstillfällen och mottagits väl i kommunen.

– De går i förberedande klass och läser svenska, engelska och matte. I början läser de mest svenska för att sedan slussas in i vanliga klasser, säger Anders Nilsson somjobbar på boendet och berättar att pojkarna anpassar sig olika snabbt till den nya vardagen

– Jag trivs här, säger Taghi Karimi, som ursprungligen kommer från Afghanistan men som bott i Sverige och Filipstad i drygt ett år.

Hemmet har plats för 30 ensamkommande flyktingbarn, men tar alltså endast emot pojkar. Detta beror enligt Anders Nilsson på att det är främst pojkar som skickas iväg på egen hand.

– Jag tror inte att det skulle funka att ha killar och tjejer i ett blandat boende heller, säger Anders Nilsson.

Men när Sveriges Radio Värmland frågar Taghi och hans kompisar om de skulle vilja att det även bodde tjejer på boendet blir svaret ett rungande:

--JA!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".