Anabola steroider

Åtal i största dopningshärvan

Idag kommer dom första åtalen efter en av de största brottsutredningarna i Svensk kriminalhistoria. Flera värmlänningar är inblandade, säger Henrik Blusi på polisen i Västernorrland.

Idag kommer dom första åtalen efter en av de största brottsutredningarna i Svensk kriminalhistoria. Det handlar om den så kallade dopningshärvan som utretts av Sundsvallspolisen, en utredning som omfattar 30 000 sidor och där flera värmlänningar är inblandade. Allt började med ett paket adresserat till en person i Sollefteå.

– Det var en tulltjänsteman på Arlanda som gjorde en rutinkontroll av ett paket. Där fick de misstanke om att flaskorna inte innehöll det som stod på etiketterna, säger Henrik Blusi, utredare på polisen i Västernorrland.

Därmed hamnade också den fortsatta utredningen kallad Operation Liquid hos Sundsvallspolisen. En utredning som ledde till att man i december ifjol genomförde ett stor razzia över hela landet, med förgreningar till Spanien. Då greps över 40 personer för dopningsbrott och en handfull av dem, de så kallade huvudmännen, har sedan dess varit häktade.

– De är misstänkta för grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott och det handlar om väldigt mycket pengar,säger Henrik Blusi.

Men det som gör utredningen historisk är storleken. Utredningsbunten är på hela 30 000 sidor och över 1000 personer har identifieras, förhörts och misstänks för olika grader av dopningsbrott.

– Det går utanpå allting annat. Det har förmodligen aldrig gjorts en störra dopningsutredning i Europa. berättar Henrik Blusi.

Men trots att polisen med Operation Liquid kraftigt stört den olagliga dopningshandeln i Sverige så har marknaden redan hittat nya vägar.

– Det är min övertygelse. Men arbetet mot dopning måste fortsätta för att få bort det här stora samhällsproblemet, säger Henrik Blusi, chef för polisens dopningsutredningsgrupp i Sundsvall. /Christer Suneson,SR Västernorrland